Monday, 10 February 2014

Masa! 💪

            بسم الله الرحمن الرحيم 
 Assalamualaikum w.b.t.  
  sudah terlalu lama rasanya farah tak menulis di sini. Hampir setahun lebih agaknya. Sejak farah fly ke India untuk melanjutkan pelajaran di sini. Sungguh banyak pengalaman dan ibrah yang mahu farah share sepanjang menjadi perantau tetapi disebabkan menjadi pelajar medik terlalu busy, hasrat itu terkubur begitu saja.
  Alhamdulillah sekarang Farah sudah berada dalam tahun kedua. Walaupun rasa macam impossible untuk pass first year sebab final exam hari tu jawab macam teruk gila,tapi alhamdulillah sangat2 sebab Allah bagi Farah rezeki untuk Farah pass. Kuasa Allah kan? Even kita rasa mustahil tapi bagi Allah xde satu benda pun yang mustahil. Kun fayakun..
   Naik tahun kedua rasa macam banyak masa free. Tambah2 2nd 1st. Bak kata senior honeymoon time la.. Mmg banyak masa free dan tak stress sangat for classes sbb xde tutorial macam 1st year. Tapi stresss nya datang bila banyak benda kena baca. Ya Allah.. bantulah hambaMu ni. 
  Lau tak stdy terus every night sure akan suffer masa exam nnti. Sebab its a lottt. Patho,Pharmac,Microb and FMT.. semua bnda baru dan need times to read and understand. So mmg x boleh buang masa. But still lumrah la. Bila xde exam semua akan lepak2 chill2 and buang masa.  
   Masa?? hmm.. bila cakap pasal masa.. masa itu emas kan? no no.. lebih berharga daripada emas. tapi sejauh mana kita guna masa kita tu sebaiknya? Just like me. sometimes tak guna masa sebaiknya. Masa dok membazir masa x rasa menyesal tapi lepas tu rasa menyesal yang amat. tapi sekejap je lpas tu buat lagi. Ya Allah,padahal masa tu boleh tu banyak benda yg bermanfaat instead of buang masa pegi town cari materials nak buat baju.. Oppss! rasa kena lempang 😐 . mesti korang pelik kan?but dats the way Farah buang masa. Even tak buang masa marathon movie or drama but still loitering around pun x elok jgk kan? Padahal if kita betul2 plan masa kita banyak je masa lebih untuk study and yg penting buat amalan ubtuk dekatkan diri dengan Allah. hmm.. sekarang I'll try untuk tak buang masa sgt. Nak berhibur boleh tapi x leh lebih2. kena sederhana. Yang tak buat kita lalai dari ingat Allah. 
  Memang masa itu boleh membunuh! If x gna masa untuk mengisi jiwa dan rohani mmg hati kita akan terbunuh.. oh tidak! nauzubillah.. so from now gna masa baik2 untuk tambah amal. sebab hidup ni x lama so kena lah pandai2 jimat 😉 .
 Itu je perkongsian untuk post kali ni. Semoga bermanfaat 😇
 

1 comment:

  1. Assalamualaikum... awk d india kn... kirim kain saree 1 bole... sy ada tbaca komen awk dlm blog org lain yg awk ada d india... bpe shelai kain saree spt dlm pic d blog yg awk komen tu u... plz reply d email sy.. tqvm... teman_bicara888@yahoo.com

    ReplyDelete